līdz ausīm datoros...

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Par plastmasas maisiņiem!
Publicēts 19. februārī, 2008.
Pēdējā laikā arvien biežāk tiek publicēti raksti par auduma maisiņu priekšrocību. Vēlos oponēt.

Vēlos nostāties opozīcijā visiem tautiešiem - plastmasas maisiņu nīdējiem un auduma kulīšu, tarbiņu un pīto klūdziņu groziņu faniem, kas izveidojuši savu diskusiju grupu pie šī raksta (http://zane.mix.lv/articles/kas-labaks-auduma-vai-polietilena-maisins).

Par šo soli izšķīros šodien no rīta, kad veikala DROGAS pārdevēja manis pieprasīto LIELO PLASTMASAS MAISU (par Ls 0,10) pasniedza ar tādu sejas izteiksmi, it kā es būtu palūdzis krūzīti asiņu. 

Draugi mīļie, tas ir valsts uzdevums nodarboties ar ekoloģiju un meklēt risinājumus plastmasas maisiņu pārstrādei! Tas nav mans un tas nav ikviena Jūsu uzdevums. Tā laikā, kamēr jūs cīnaties par vides tīrību, turpat blakus mutuļo simtiem rūpnīcu dūmeņi un tūkstošiem kubikmetru notekūdeņi ieplūst Daugavā no pārplūdušām attīrīšanas iekārtām. 

Plastmasas maisiņš ir ērtāks, vienmēr tīrs, smuki čaukstīgs, aizņem mazāk vietas un ir modīgs. Pie tā arī paliekam.


Komentāri (19)
esuntu: psc cik var būt ierobežots cilvēks. Trešā rindkopa manā izpratnē skan šādi "Citi ir cūkas un idioti, tāpēc kāda jēga man būt labākam. Es arī būšu cūka un idiots."

Valsts NODARBOJAS ar plastmasas otrreizēju pārstrādi, ja plastmasas izstrādājumus met TAM PAREDZĒTAJĀ vietā. Ja vēl nezini, ir tādi dzelteni konteineri, kas ir domāti tieši plastmasai. Nebūtu dzirdējis, ka no šiem konteineriem saturs nenokļūtu tur,kur tam jānokļūst.. Valstij NAV (ko gan par spīti viņi iespēju robežās dara) jāvāc visa tā plastmasa, kas mētājas mežos, ielās un koku zaros. Tas ir mūsu pienākums to nedarīt. Tur arī ir tā problēma.

Tev bļ** tizlais patērētāj ir arī pienākumi, ne tikai tiesības. Lieto plastmasu, bet dari to pareizi.
19/02/2008 12:50
esuntu: un btw - daļa no tām "mutuļo simtiem rūpnīcu" ražo Tavus plastmasas maisiņus.
19/02/2008 12:55
Datorists: Ja VALSTS nevar savākt visu plastmasu, kas mētājas pa ielām, tad tas nozīmē, ka VALSTIJ jāpiestrādā, lai plastmasas savākšanas konteineri būtu pietiekošā skaitā un vienkārši pieejami, nevis tie īpaši jāmeklē stundu vicojot pa centru un ielūkojoties katrā iekšpagalmā

Un es palūgšu bez bļ... un psc..., jo ja esi īstais auduma tarbiņu aizstāvis un zaļi domājošs cilvēks, tad atbilstoši arī uzvedies virtuālajā telpā
19/02/2008 12:56
esuntu: Es neesmu auduma maisiņu aizstāvis. Arī lietoju plastmasa, bet sapātīgi. Es tikai ciest nevaru, ka cilvēks iedomājas, ka lūk valstij ir jādara viss iespējamais, bet tev ir tikai jāpatērē. Nekur tā nav bijis un nekad tā nebūs. TU mans mazais draudziņ arī ESI sabiedrības, VALSTS un ekoloģiskās shēmas sastāvdaļa. Arī tev ir kas jādara, lai būtu labāk. Un kaut ko darīt NEbeidzas ar "dod man visu uz paplātes, tad es vabū padomāšu". Dari kaut ko, nevis tikai pieprasi.

Tas, ka konteineri nav uz katra stūra, NEDOD Tev tiesības mest plastmasas izstrādājumus kur pagadās. Tev ir vienkārši jāatrod kur šāds konteiners atrodas, vai vienkārši jābeidz lietot plastmasu.
19/02/2008 13:15
Džerijs Šterns: Otrdienas kareivīgais rīts... Tad man acīmredzot arī būs jāpieņem lēmums, kam opozīcijā nostāties :D Hmmm, ok, upuris ir datorists :)

Tātad: "tas nav mans un tas nav ikviena Jūsu uzdevums" - patiešām tipisks lumpeņelektorāta uzstādījums. Tāds labāk aiz principa dzīvos miskastē, jo nav viņa pienākums kaut ko savākt :D Bet ir jau arī pretīm tam mūžvecie uzstādījumi, kuriem nevar nepiekrist - "Pasaule nekļūs labāka, kamēr paši nekļūsim labāki" un "Ķēde ir tikai tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms". Nu, mana likme ir. Ko liksi galdā tu? :D

Bet, ja nopietnāk - es varētu tikai parakstīties zem Esuntu vārdiem par to, ko valsts tomēr dara, lai arī tas nav tās pienākums... Un par tiesību harmoniju ar pienākumiem arī.
19/02/2008 14:05
Datorists: Es vēlreiz parakstos zem sevis teiktā "tas nav mans un tas nav ikviena Jūsu uzdevums". Jo nevar būt mans uzdevums - gādāt par plastmasas maisiņu aizstāšanu ar auduma maisiņiem vai papīra turzām, gādāt par gaisa tīrību, gādāt par atbilstošu dzeramā ūdens kvalitāti, gādāt par vientuļo māmiņu pabalstiem, gādāt par lielākām pensijām, gādāt par to lai katru dienu spīd saule. Es par to nevaru gādāt un nevēlos. Un sauciet mani par lumpeņelektorātu, mazizglītotu atkritēju, industrializācijas atraugu - man vienalga. Es izvēlos plastmasas maisiņus un ja nav pa rokai vai 50m radiusā speciāla konteinera plastmasas maisiņu novietošanai, es to palaižu pa vējam - lai lido!
19/02/2008 14:26
esuntu: Tad, lūdzu, esi vismaz kaut mazliet saprātīgs un nemāci citus nepareizi dzīvot.
19/02/2008 14:47
Mr.: Domāju, ka Datorists ar pārspīlējumu cenšas pateikt to, kāda ir lielākā sabiedrības daļa - par nožēlu! Un taisnība vien ir - šī sabiedrības daļa nemaz nevēlas neko mainīt, tāpēc vienīgie, kas to spēj ir valsts!
19/02/2008 14:52
Džerijs Šterns: Nu nez vai, Mr. Ir cilvēku kategorija, kas diemžēl - lai cik smieklīgi tas varētu likties - tiešām tā domā.
19/02/2008 14:59
Datorists: Kāpēc Jūs domājat, godātie diskusijas dalībnieki, ka es nevēlos kaut ko mainīt? Vai tiešām domājat, ka dodu priekšroku atejai nevis ziedošai pļavai?

Es rakstīju, ka tas nav mans uzdevums kaut ko mainīt, ka tas ir VALSTS uzdevums radīt apstākļus, lai man mainīt savus ieradumus nevajadzētu ar pārcilvēciskām pūlēm meklējot kaut kādu sasodītu dzeltenu konteineru, bet tā vietā šos konteinerus uzlikt uz katra stūra, izveidot sociālu kampaņu par plastmasas maisiņu ietekmi uz vidi, piešķirt bezmaksas kokvilnas tarbiņas (vai arī LDPE un HDPE maisiņus tirgot par latu gabalā) u.t.t līdzīgi kā VALSTS (lasi - CSDD) ieviesa atstarotājus gājējiem.

Un šobrīd, kamēr tas nav izdarīts, es izvēlos smukos, čaukstošos un mūsdienīgos plastmasas maisiņus.
19/02/2008 15:13
Džerijs Šterns: Bet tas taču nenozīmē, ka tev ir jāmetas apkarot tie, kas GRIB DARĪT VĒL VAIRĀK un tomēr meklēt konteinerus, lietot auduma maisiņus utt., un pierādīt viņiem, ka tas ir muļķīgi, jo tas ir valsts pienākums (kaut patiesībā nav) :D

Arguments, ka tu tikai pateici savu viedokli tāpat kā Zane, nederēs :D Viss viņas teksts sastāv no vēlamās izteiksmes, bet tavs no kategorisma :)
19/02/2008 15:17
Datorists: Nebija mans mērķis apkarot tarbiņu piekritējus, bet Mix.lv kolēģis Džerijs deva labu ideju precizēt manu pozicionējumu.

Un tā! Es aicinu visus tarbiņu piekritējus nolikt malā tarbiņas, linu audekla maisiņus, klūdziņu vai skalu groziņus un vienkārši izmantot lielveikalu dāsni piedāvātos smukos, modernos un BEZMAKSAS plastmasas maisiņus.

Lai ikviens padomā, cik daudz naudas viņš varēs ietaupīt nepērkot dārgos un neestētiskos auduma maisus, kas turklāt kļūst netīri, plīst un kurus iecienījuši garnadži. Gada laikā, lietojot foršos plastmaksas maisus, ja nu gluži jaunā "Volga" nesanāk, tad ziemas riepu komplekts noteikti.
19/02/2008 15:42
dusk: Tāda padomju domāšana, arī patērētāja. Ideāla sabiedrības modelis ir uz to, ka cilvēks vienkārši dzīvo, kooperējas, attīstās, neko nepiemēslo. Tādas nav.
Valsts veic tikai aunu vadīšanu. Jautājums: tu jūties aprobežots? auns? aita? Cilvēki nekad neaizdomājas, cik daudz atkritumus tie rada. Visi iepakojumi, sūdi. Runa nav tikai par maisiņiem, plastmasu bāž visur, kur vajag un nevajag. Ja reiz grib cīnīties ar aitām ir jauzliek nodoklis, nepārstrādamajiem draņķiem. 2 ls par maisiņu vai 50 santīmi par pet pudeli. LV ir banānu republika, šaj jomā. Neko nepārstrādā. Atkritumus aizvest uz izgāztuvi nav pārstrāde. Visas sulas pakas, pet pudeles (par kurām nemaksā, ja maksātu kaut 3 saņi bomži viņas lasītu) un tā tālāk.
Un cilvēks dzīvojis gadsimtiem, kā patērētājs. Tagad vienkārši katrs indivīds bezjēdzīgos apjomos var piesārņot neatgriezeniski zemi. Atbildība jauzņemas katram. Manis pēc var rasties kāds Ādolfs, kas ar tīrīšanu ieviesīs apskaidrību parto kā visa cilvēce turpmāk attīstīsies, kapitālisms pārāk sapudējis galvas 99,9% zemes iedzīvotāju. Aizdomājies par to, ka brauc savos jaunajos zābakos, jaunajā mašīnā, ar plasmas maisiņiem, ar jauno fotokameru pie dabas.
21/02/2008 12:37
dusk: Pēdējā atkāpe domāta visiem, kas domā ka norēķinoties par kaut kādu cilvēces sū, ar cilvēces izgudrotiem papīriem var darīt jebko un viņam pienākas viss visums. Cilvēks ir mikrobs.
21/02/2008 12:39
dusk: Un ar maisiņiem ar varētu cīnīties tā; uzliek baiso nodokli un visu naudu novirza, to ka iepērk tos pa 20 santīmiem gabalā. Naudas izteiksmē parastajam mirstīgajam nemaina neko vajag tikai sabalansēt mācēt (sistēmu var uztaisīt), savukārt gribi pārkāp maksā. Efektīvākais veids, kā cīnīties, virzīt problēmu kapitālismā.
21/02/2008 12:42
Chirix: Saeima šodien vienbalsīgi pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Darbas resursu nodokļa likumā, kas neļaus tirgotājiem izvairīties no nodokļa maksāšanas par bezmaksas maisiņiem. Attiecīgi varam gaidīt, ka drīz bezmaksas celefāna maisiņi pazudīs kā suga.
21/02/2008 13:55
Antuanete: Baidos, ka lielveikali maisiņu nodokli piesviedīs pie preču uzcenojuma, ja nebūs vēl kādu kontroles instrumentu.
Bet par autora viedokli tiešām žoklis atkārās. Tātad, ja mežā nav novietota miskaste (valsts, scuko, nerūpējas par to!), tad pudeli, kuru pilnu esi tur varējis iestiept, tukšu arī turpat jāatstāj? Es jau neko, VALSTS nav man pie pakaļas piestiprinājusi konteineru?
Lai cik daudz izliktu dzeltenos konteinerus (piekrītu, to pašlaik ir krietni par maz un atkritumu šķirošanas sistēma pie mums nav sakārtota, kaut sen bija laiks), vienmēr atradīsies kāds, kuram būs par grūtu tos 5 soļus panest tukšo iepakojumu. Bet vainīga, protams, valsts.
21/02/2008 16:12
Aigars: Datorist, arī tu esi atbildīgs, lai gaiss būtu tīrs. Kapēc? Iedomājies, kas būtu, ja visiem pārējiem tāpat kā tev tīrs gaiss nebūtu nekāda vērtība!
28/02/2008 23:42
Dina: ļoti interesanti skan "tas ir VALSTS pienākums". kas tad nez' ir tā valsts? izklausās, kā kāds mītisks vienpersonisks supervaronis, kam nu tagad jānāk un jāglābj, vai jāsaved lietas kārtībā. Valsts, cilvēk mīļais, esmu es un Tu, un visi pārējie ļautiņi, kas še mājo.
04/06/2008 00:04
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: